Loading...

Blog

Ki ne élvezné, ha kutyával tölthetné a napjait munkahelyén?

Az élő állatok jelenléte különleges hatással van a munkakörnyezetre és előnyösen hat a dolgozók mindennapjaira üzleti szempontból is, egyúttal éppen elég bozontost láttunk már aki bűbájossága ellenére ugatásával vagy sajátos viselkedésével különleges kihívások elé állította a vezetőséget.

Jelenleg Magyarországon a lakosság 36% él kutyás háztartásban, ebből Budapesten 22% az arány a Cofidis 2018-as Kutyaszemmel c. közvéleménykutatás alapján, mely arra enged következtetni, hogy igenis számottevő igény mutatkozik a kutyákról való gondoskodásra a hétköznapokban.

Kutya az irodában – beszéljünk a tényekről

Kutatások bizonyítják a kutyák jótékony hatását élet- és munkakörnyezetben - és itt egyaránt értünk alattuk munkakutyát, segítőkutyát vagy éppen kedvtelésből tartott kisállatot. A kutya (és macska-) tartók legalább 50%-a tekint rájuk családtagként és talán éppen emiatt születnek olyan eredmények, miszerint csökkentik a depressziót és növelik a gazdájuk életminőséget; tehát egyértelműnek tűnik, hogy kisállatot tartani remek dolog.

A kérdés azonban továbbra is fennáll: növeli vajon a produktivitást egy gazdasági célokat kitűzött társulásban? Nem biztos, hogy minden olyan egyértelmű, mint gondolnánk.. A kutyák kiválóan megtörik a jeget és segítenek a közvetlen emberi interakcióban olyan személyekkel is, akikkel azelőtt lehetőségünk sem volt kapcsolatot teremteni. A Central Michigan Egyetem 2017-es tanulmánya alapján a társállatok jelenléte növeli a csapatok közötti együttműködést: az emberek szeretnek beszélni és játszani az irodakutyákkal, mellyel megteremtik a lehetőséget a könnyed kapcsolódásra egymás között. Emellett nyomós érv, hogy a kutyák gazdái sem rajonganak azért, hogy egész napra magukra hagyják, főként a kölyökkutyákat vagy éppen örökbefogadott kutyájukat a lakásukban, míg ők munkájuk miatt 8-10 órát távol vannak.

.. és akkor felvetődik az állatbarát munkahely megteremtése!

Ez alapvetően jó hír, de ha azon gondolkozunk, hogy jóváhagyjuk a kutyák bevitelét cégvezetőként, akkor előtte számos tényezőt figyelembe kell venni.

 • A magyar lakosság allergiás megbetegedéseit tekintve nincs megbízható statisztikai adat, hogy biztonsággal kijelenthessünk konkrét eredményeket, (A KSH nyilatkozata alapján erről 10.000 fős kérdőíves felmérést készítenek, melyről 2020 tavaszán várható eredmény), így a már elvégzett allergiavizsgálatokra való hivatkozás vagy a tapasztalati úton szerzett egyéni vélemények alapján a dolgozók közvetlen megkérdezévésel tudunk reális képet kapni adott cég alkalmasságára kutyabarátság szempontjából.
 • Fizikai szempontból különösen fontos, hogy feltérképezzük a munkahely típusát, az ott végzett tevékenységet és a kockázati tényezőket - emberi és állati szempontokból egyaránt.
 • A visszajelzések mégsem a fentieket mutatják a legkritikusabb tényezőknek, hanem a dolgozók kétségeit a kutyák viselkedését illetően és a megfelelő szabályozás kialakítását. Fontos, hogy megfelelően szocializált kutyák mehessenek be, de vajon mit is jelent ez? Annyira tág fogalom és mindenkiben más értelemmel, hogy szükséges bizonyos keretet adni egy jól működő munkahelyi légkör érdekében, hiszen nem kockáztathatjuk a napi munkamenetet a kutyák viselkedése miatt.
 • Emellett igénylik a munkavállalók a belépésre alkalmas területek meghatározását, az egyértelmű szabályok kialakítását és azok be nem tartásával a konzekvenciák tiszta és érthető kommunikálását az irodakutya program bevezetésekor. Ebben az esetben mindenki számára jutalom lehet a kutyás iroda kialakítása.
 • Ha felmerült bennetek az igény, de nem tudjátok, hogyan kezdjetek neki irodán belül vagy elakadtatok, keressetek bennünket további tanácsokért!

  Kapcsolat
  Email: info@irodakutya.com
  Közösségi média