Loading...

Blog

Otthoni munkavégzés

A koronavírus beköszöntével minden cég elérkezettnek látta az időt, hogy a lehetséges pozíciókban megadja és/vagy kötelezően elrendelje az otthoni munkavégzést munkavállalói számára. Mit is jelent ez és mire figyeljünk, ha otthon vagy úgy általánosságban a munkahelyünkön kívül dolgozunk?

Sok vezetőben eddig a bizalomhiány okozta a legnagyobb dilemmát a témában, hiszen nem tudja közvetlenül ellenőrizni a dolgozók tevékenységét, illetve az irodán kívül szinte minden fizikai vagy információtechnológiai kontrol megszűnik. Nézzük, hogy mit tehetünk mi, dolgozók, hogy az elkövetkezendő – és jövőbeli – időszak home office működése hatékony és élvezetes legyen.

Fizikai biztonság

A munkahelyünk szigorú tűz- és munkavédelmi szabályok szerint került kialakításra, amit rendszeres hatósági ellenőrzéssel garantál számunkra a munkáltató. Ezen elvek mentén, de már magunknak kell arról gondoskodni, hogy az otthonunkban való munkavégzést balesetmentes környezetben, biztonságos munkaállomásnál végezzük:.

  • Legyen egy elkülönített terület, asztallal és ülőalkalmatossággal (szék, labda, stb.) ami ergonomikus, azaz saját testmagasságunknak megfelelően állítható és nem mellesleg, jól is érezzük itt magunkat. Nem szükséges mindig ezen a pontonn dolgoznunk, váltogathatjuk a pozíciókat is, de semmiképpen ne az ágyban eldőlve töltsünk 8 órát ami néhány nap után kikészíti a testünket.
  • Gondoskodjunk megfelelő hőmérsékletről, természetes fényről, friss levegőről és tartsunk szüneteket.
  • Tartsunk ebédidőt, amikor kizökkenünk a szellemi robotból, hogy felfrissüljünk!
  • Mozogjunk! Mivel megspóroltuk a munkahelyre való bejárást, azért szüksége lesz a szervezetünknek az ülőmunka után egy nyújtózkodásra és kimondottan jót fog tenni, ha otthonról (ami jelenleg a munkahelyünk) kicsit kimozdulunk, akár sétálunk a kutyával egyet.
  • Információbiztonság

  • A vállalatok preferáltan saját internethálózat használatát kérik szemben az idegen wifire való csatlakozástól az esetleges adatlopásra való lehetőség kizárásával.
  • Győződjünk meg róla, hogy minden hálózati elérés megfelelően működik mielőtt egy teljes napot töltenénk otthon, így elkerülhetjük az esetleges IT problémákat.
  • Ha még nincs jól bevált felület, akkor ITT egy remek áttekintés a kipróbált applikációkra, szoftverekre, amivel hatékonyabbá tehetjük a munkánkat.
  • Lehetőség szerint másoknak ne adjunk betekintést a céges üzenetekbe, ami miatt bajba kerülhetnénk (bizalmas információk, kapcsolattartók, stb.)
  • Tároljuk stabil helyen az elektronikai eszközöket és ha szükség van rá, zárjuk el nap végén.
  • Mentális ráhangolódás

    Tervezzük meg a napot, hiszen a rendelkezésre állás igénye eltérő lehet a munkánk típusától függően! Mind fizikailag, mind mentálisan fontos, hogy ráhangolódjunk a munkára és elkülönüljön a nap ezen része a saját szabadidőnktől.

  • Készüljünk el, mintha valóban elhagynánk a lakást. Furcsán hangozhat, de pszichésen nagy különbség van a pizsamában és a nappali viseletben töltött munkavégzés között. Emellett kevésbé kellemetlen, ha egy hirtelen videokonferencia híváskor a kollégáink nem a hálóruhában látnak bennünket, csapzottan:)
  • A teendőink priorizálásával kialakíthatjuk a napi ritmust és ráhangolódhatunk a feladatokra. Javasolt, hogy a hosszabb lélegzetvételű témát egy könnyedebb kövesse és egy több órás képernyő fókusz után váltsunk a telefonon megoldandókra vagy gondolataink összegzésére.
  • Tartsunk beszámolót a vezetőnknek az elvégzett és folyamatban lévő teendőkről, így kialakul a bizalom és úgy érzi, az otthoni munkavégzés mindkét fél számára eredményes.
  • A home office sokak számára idegen munkaforma és vagy attitűdjéhez sem passzol, ezért segítsünk a kialakításban, a rendszerezésben és apró tippekkel a siker érdekében! Ha már a következő szintre lépénél és a kreativitást növelnéd, olvasd át a téma környezetpszichológiai megközelítését EBBEN a cikkben.

    Kapcsolat
    Email: info@irodakutya.com
    Közösségi média