Loading...

Blog

Irodakutya rehabilitációs céllal? Igen!

Évekkel ezelőtt elképzelni sem tudtuk volna, főként vidéken, hogy relaxációs vagy játékszoba legyen egy munkahelyen, ma viszont a csocsó és x-box versenyektől hangos egy-egy iroda. Ugyanilyen megfontolásból hozzuk beltérbe a környezetet és kerülnek a növényfalak az életterünkbe, szóval miért ne használhatnánk akár a házikedvencünket terápiás céllal hasonló elven?

Szakértők szerint lényegében mindegy, hogy valóban képzett terápiás állatról vagy egy barátságos és jól nevelt házi kedvencről van szó, az állatok közelsége egyértelműen jó hatással van az átlagemberre, de főként lelki traumát átéltek számára.

Nemzetközi szinten is közismert módszerek a lovas- és delfinterápiák, városi közegben mégis talán a kutyákkal végzett munka a legpraktikusabb és egyszerűbben elérhető bárki számára. Az elv ugyanaz: az állatok nyugalmat árasztanak és bizalmat keltenek akár játékos módon a lelkileg, szellemileg vagy testileg sérült, de az egészséges emberben is. Pszichológusok egyöntetű véleménye alapján, a titok abban rejlik, hogy az állatok olyannak fogadnak el bennünket, amilyenek vagyunk, nem fogalmaznak vagy érzékeltetnek kritikát és elvárást és olyan szavak nélküli kommunikáció jön létre, mely ösztönöz önmagunk megfigyelésére.

Stresszkezelés szakértők vélekedése szerint ezen elvek alapján tudják a dolgozók kisállatai harmonizálni az irodateret és vannak legalább olyan jó hatással a szocializált kutyák a többi dolgozóra, mint a saját gazdájára. Mivel a kutya nem beszél, szükségszerűen tanuljuk a figyelmet, az együttérzést, a beleérző képességet illetve a valaki más fejével való gondolkodást, ezáltal a kutya jelenléte nem csupán a feszültséget oldja, hanem pozitív hatása van a közérzetre és közösséget teremt, beszélgetésre ösztöznöz. Elég megérinteni, hogy a vérnyomás csökkenjen, endorfin szabaduljon fel míg mások véleménye szerint, a jelenléte is hasonló erdménnyel bír.

Kapcsolat
Email: info@irodakutya.com
Közösségi média