Loading...

Blog

Természetességet az irodákba!

Az ember legalapvetőbb igénye a harmónia megteremtése lakó- és munkakörnyezetében, ezáltal, ahogy otthonunkat, úgy munkakörnyezetünket is szeretjük minél barátságosabbá tenni, növényekkel díszíteni és a számunkra megnyugtató létkört kialakítani.

Míg évekig a cafetéria elemeivel tartották lázban a dolgozókat, addig ma komoly pszichológiája van már a munkahelyet vonzóvá tevő és ezzel együtt a produktivitást fokozó irodai környezet leghatékonyabb berendezéseinek, akár színekkel, formákkal, illatokkal. Christina Banks szervezetpszichológus a The Psychology of Architecure című konferencián említette a design fontosságát a dolgozók pszichológiai jól-léte és közérzete szempontjából, reflektálva Rachel Kaplan (1993) közismertté vált kutatására, mely bizonyítja, hogy azok az alkalmazottak, akiknek az ablaka „zöldre” néz, jobban szeretik a munkájukat, kimagaslóan egészségesebbek és általánosságban elmondható, hogy elégedettebbek.

A reprezentatív funkciót az élményalapú design, a munkafolyamatokat támogató, speciális térkialakítás vagy akár mobilis térrendezés lehetősége váltja fel.

A választható természetbeni juttatások alapvető igényekké váltak mostanra és a kiemelkedő juttatási csomag elemeiként a baba-mama szobák, a minigolf pályák, sportolási lehetőségek, a kreatív programok és a kutyabarátság kerültek a dobogós helyekre. Felesleges flancnak tűnhet, de ha mélyebben belegondolunk, mindezek a tevékenységek az ember legalapvetőbb belső igényét elégítik ki: a családgondozást, a természetközeliséget és rekreációt. Miért ne engednénk meg, hogy néhány virág helyett komplett növényfal fedje be az iroda teljes folyosóját, ha az megnyugtatja a szemet és friss oxigénnel tölti meg a belső tereket? Hasonló a helyzet egy kutya jelenlétével, mely nem csupán gazdája számára jelent megnyugtató közelséget, hanem szociális kapcsolatot segít teremteni az együtt ugyan nem dolgozó, de az azonos cég alkalmazásában állók között. A kutya - anélkül, hogy bármilyen terápiás jelleget tulajdonítanánk neki, - jelenlétével vagy épp csak a simogatással szabályozza az ember szívverését, erősíti mentális egészségét, csökkenti a stresszt és aktívan közreműködik a közösség tagjainak interakciójában.

Az irodai munkavégzés reformja éppen az emberközpontúságában gyökerezik és akik számára a kutya családtag, kulcsszerepet jelent, hogy együtt tölthessék a napjaikat akár a munkahelyen is. Sőt! Az etológiai és evolúciós megközelítés szerint, azok a kutyák, melyek az emberek mellett töltik mindennapjaikat, sokkal gyorsabban kialakul a kötődés, ami feltételezi, hogy jól szocializált állatok kerülnek emberi közösségbe.

A munkáltatók számára ez a legideálisabb indirekt csapatformáló folyamat, hiszen komolyabb beavatkozás nélkül, csupán támogatással olyan pozitív és összetartó közösséget kovácsol a munkahelyen, ami nem hasonlítható össze a kötelező céges rendezvények eredményével.

Kapcsolat
Email: info@irodakutya.com
Közösségi média