Loading...

Blog

Hogyan segít egy kutya a gyermekvédelemben dolgozó szakembereknek és mit csinál az irodában ha valójában nem is terápiára képzett?

Mira, – a gazdája szerint meghatározhatatlan vérvonalú kutyus - gyakori látogató és teljes jogú kolléga a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány életében. Nem kizárólagosan, de legtöbbször ő uralja az irodát négylábúként és támogatja a dolgozókat.

"Az Alapítvány idén a 25 éves működését jubilálja, melynek legfontosabb tevékenysége a gyermekek és fiatalokat fogadó lelki-segélyszolgáltatás. A szervezet  első szakmai vezetője, Flaskay Éva által kitűzött cél a gyerekek meghallgatása, mely ma is a legfontosabb feladat. Ennek megfelelően a tevékenység alapja a 116 111 és a 116 000 segélyvonalak, illetve online konzultációs felületek működtetése.“ - részletezi Bori a Kék Vonal Alapítvány Szakmai Vezetője.

Az irodai munkát hozzávetőlegesen kb. 60 fős dolgozói létszám végzi el, napi 5-6 fővel és mivel a szolgáltatásokat nagy arányban önkéntesek nyújtják, fontos a kiegyensúlyozott légkör, hogy mindenki meg tudja őrizni a vidámságát, hiszen néha igen komoly hívásokat kell levezetni. A kutyák beengedésének eredetére már nem is igazán emlékszik, hiszen sosem jelentett gondot, ha valakinek úgy alakult a napja, hogy a saját kutyái vele jöttek. Megfordult az ügyvezető magyar vizslája és angol szettere itt, őt követte egy weimari vizsla az egyik dolgozóval és egy éjszakai ügyelő magányát a saját kutyusa oldja, de Mirára mindig lehet számítani, hiszen ő lassan 1 éve, kölyökkora óta heti több napot a munkahelyen tölt, ami bátorítja a többieket is, hogy sajátjukat is magukkal vigyék.

Mira irodába való szocializációja hosszabb folyamat volt. Traumatikus kölyökkora után bizalmatlan – főként - az idegen emberekkel szemben és néha túlzásba viszi a birtokvédelmet. Bizalmatlansága miatt nem lehet azonnal nekiesni és símogatni, de ezenkívül komolyabb problémák fel sem merültek az irodakutyákkal kapcsolatban.

Bár nem történt komolyabb előzetes felmérés, azt kutatva, hogy mit gondolnak erről a dolgozók, eddig senki sem jelezte ellenszenvét a kutyák iránt. Ugyan más állat tartása fel sem merült, de támogatnának akár akváriumot is, ami legalább ilyen terápiás jelleget adna a légkörnek.

"Aki általában sincs túl meghitt viszonyban a kutyákkal, az itt is megtartja és meg is tarthatja a pár lépés távolságot.”

– hangsúlyozza Bori. Véleménye szerint a kutyák jelenléte nagyon jó hatással van az egyébként is általános pozitív légkörre; rögtön ad egy témát azoknak is, akik kicsit nehezebben kapcsolódnak egy új környezetben.   Sokszor mosolyra deríti azokat is, akik éppen kevésbé jó hangulattal érkeztek dolgozni, vagy éppen egy nehéz konzultáción vannak túl. A Kék Vonalnál mindig is nagyon fontos volt a csapatban dolgozás, és az, hogy ez a csapat sokszínű és mindenki elfogadóan, türelemmel viszonyul ehhez. A kutyusuk is ezt erősítik. Van, hogy jókedvet, van hogy nyugalmat hoznak.

Amire a jövőben egyértelműen figyelni kell, hogy az irodai ágy és az azon történő heverészés – többek kérésére – tabu lett a kutyáknak. Emellett a következő kihívásnak mostmár csupán az egymást nem ismerő kutyák közötti viszony tesztelése tűnik.

“Irodai munkanapok, azért akadnak kutyák nélkül is, de például egy csapatépítő kirándulásról Mira már sosem hiányozhat.  Mivel nagy arányban önkéntesekkel dolgozunk, és az önkéntesek motivációjai között nagyon jelentős az, hogy hasonló gondokozásúak társaságára vágynak, fontosak a közösségi programjaink.  Egy-egy "kékvonalas Kék Túrázás" vagy olyan akciók során, mint a felkészülés a Spar Maraton futásra, ahol már harmadik éve indulnak adomány gyűjtő futóköveteink, különösen hálás szerepe van a hozzánk csatlakozó kutyáknak: motiválnak, hangulatot oldanak, valóban csapattaggá válnak. “ – említi Mira gazdája.

Támogatnád ezt a szuper csapatot csak nem tudod, hogyan? Futókövetként segíts kampányolni a Kék Vonal számára vagy adománnyal biztathatod a követket a hétvégi Spar Maraton futáson, melynek a részleteiről ITT találtok további információkat!

Kapcsolat
Email: info@irodakutya.com
Közösségi média