Loading...

Blog

Legyen vagy ne legyen kutyabarát az irodánk?

Számos tanulmány szól mellette, ami már közhelyesen elcsépelt érvelésként hat, de a legjellemzőbb ellenzés még mindig a közös légkondícionáló berendezés vagy a padlószőnyeg megléte. Vajon tényleg olyan komoly és csak fizikai jellegű problémát jelent, amikor irodakutyában gondolkodik a cég? A dolog több összetevős és laikusként nem is biztos, hogy minden aspektusát látjuk. Miről is van szó?

Ahol egyértelműen jónak tartjuk…

A HR-es szakemberek több mint egy éve tapasztalják a munkaerőpiacon fellépő munkaerőhiányt. A külföldi befektetők számának növekedésével a minőségi szakemberek iránti kereslet egyenes arányban megszaporodott és különösen fontos ezekben a pozíciókban, hogy mit tud ajánlani a dolgozójának a munkáltató. A fizetések ebben a szegmensben már elég magasak, hogy a legcsekélyebb motiváló eszközként használják, így az élmény alapú előnyöket érdemes erősíteni, ami lássuk be, egy – vagy több – kutya jelenlétével, nagyobb befektetés nélkül megvalósítható.

Bizonyos cégtípusok, ahol a bérnövekedések nem versenyképesek a multinacionális cégek nyújtotta juttatásokkal vagy karrierlehetőségekkel, sokszor a szociális háttér biztosításában látják a dolgozók elkötelezetté tételét, mint pl. család- vagy bababarát attitűddel. Mivel filozófiájuk alapja az odafigyelés, ezért nem jelent különösebb gondot, hogy tovább bővítsék ezt a kört, azaz a “szőrös gyerekeket” is beengedjék.

Máshol a tulajdonos vagy vezető attitűdjét tükrözi, hogy a kutyák minden különesebb cél nélkül, egyszerűen csak szívesen látott vendégek és fel sem merül ezt szabályok közé szorítani vagy szigorúan kezelni. Jól tudják – akár saját tapasztalatból-, hogy milyen sokat jelent mindez a gazdának, így magátől értetődő számukra is a korlátok nélküli, közmegegyezésen alapuló szabályok megléte és azok betartása.

Az érzelmeken és motivációkon túl a fizikai környezet komoly határokat szabhat, amire viszont már sokkal objektívebb megoldási lehetőségek állnak rendelkezésre. A kutyabarátságot nem kell és nem is lehet standardok alapján kialakítani, hanem javasolt a vállalatra szabni és olyan összetevők vizsgálatával kezdeni, mint a lokáció, a belső fizikai környezet, az ott végzett munkatevékenység és mindezek felett az alkalmazottak egészsége és a szükséges higiénia, illetve természetesen ne hagyjuk ki magát a kutyát sem ebből a körből.

Ahol nem ajánljuk…

A fizikai korlátokat figyelembe véve természetesen – bizonyos helyzetekben – a munkavédelmi törvény konkrét tiltása, - olyan komoly kritérium, amivel vitatkozni sem érdemes; ez az egyértelmű NEM kategória. Klasszikus irodai környezetben viszont csekély olyan munkafolyamat létezik, ahol ez szigorúan tiltott lenne. Az iroda ki- vagy átalakítása szintén könnyen módosítható annak érdekében, hogy a helyiség befogadó és biztonságos legyen kutyák számára is, az ellenállók érveinek meghallgatásának és orvoslásának pedig a közös egyeztetésen van helye a rugalmasság függvényében..

Olyan munkahelyen viszont egyértelműen nem javasoljuk, ahol a vezetés nem érzi az elhivatottságot a téma iránt, csupán jó reklámnak tartja mögöttes tartalom és elhivatottság nélkül, egy érdekes akciónak a pozitív hírnév megteremtéséért vagy érezhetően erős ellenállás mutatkozik a kollégák részéről az oktatás és tesztnapok idején. Bár sok helyen divattá válik, de kizárólag azért, hogy ne maradjunk le a piaci szereplőktől vagy épp a konkurenciától, nem éri meg felhasználni a lelkes a kutyás munkavállalókat és éket verni a ‘nem kutyás’ dolgozók közé, hiszen az eredménye inkább ellenkezőjét fogja hozni a remélteknek, ami számokban is gyorsan mérhetővé válik.

Mi a megoldás?

Munkahelyet az ember tudatosan választ és több aspektusból mérlegel mielőtt vált, ezért mint minden más szabályzat, ennek is megfelelően kidolgozottnak kell lennie. Emellett legyünk őszinték! Ha nem támogatjuk a kutyák jelenlétét, mondjuk ki. Ha szabályokhoz kötjük, azokat tartsuk és tartassuk be következetesen mindenkivel. Legyen világos a célja minden résztvevő számára, hogy úgy érezzék, a kutyabarát iroda mindenki számára pozitív változást eredményez.

Kapcsolat
Email: info@irodakutya.com
Közösségi média