Loading...

Blog

Kutyám nélkül soha – Az irodaélet múltja, jelene és jövője

Ágazati tevékenységtől függ a kutyák megjelenése munkahelyen vagy csupán a négylábúak szeretete szabja meg? A kreatív munkakörökben, tech – típusú, valamint a back office jellegű és a kötetlen időben dolgozók engedhetik meg könnyebben maguknak, hogy kutyával járjanak dolgozni ma Magyarországon. Ennek oka leginkább a rugalmas munkaidő, a teljesítmény mérésének speciálissága és a munkakörnyezet kialakítása. Pedig napjainkban egyre több vagány iroda kerül kialakításra, gyönyörű és tágas terekkel, mindez annak érdekében, hogy a betérő ügyfelek az ott dolgozókkal egyaránt örömmel töltsék idejüket munkában. A kialakítás, illetve a praktikumok ezáltal olyan ugrásszerű változást hoztak a munkahelyeken, amit korábban nehezen tudtunk volna elképzelni. Alapvető igény volt a székek, asztalok, étkező helyiségek és számítógépek megléte, de az olyan kiegészítők, mint csocsó, pingpong vagy Xbox megjelenése az informatikai terület képviselői számára is elképzelhetetlenek voltak még 10 éve, amikor vizionálni szerették volna a jövő munkahelyét

Vajon, ha ilyen ütemben alakul át a munkaterület, akkor mit várhatunk a közeli és távoli jövőben a munkakörnyezet fejlődésétől? A munkafolyamatok és irodabelsők forradalma elkezdődött és a jelenkori ismeretünk alapján a tevékenységek lokációfüggetlensége és rugalmassága mellett, az emberi igényekre való figyelem és a fizikai környezet természetes elemekkel való bővülése az elsődleges irányvonal. Itt nem csupán a burjánzó növények kerülnek a középpontba, hanem az akvárium vizében úszkáló halak vagy az elterjedőben lévő négylábú munkatársak, a kutyák

Balogh Endrével (COO) és Horváth Dáviddal (CEO) beszélgettünk a témában, akik a Lexunit Group vezetőiként az első perctől kezdve kutyával töltik mindennapjaikat a munkahelyen.

„Szabadabb formák és színek jelennek meg. Inspiráló, otthonosabb környezetben sokkal könnyebben el lehet vonulni elmélkedni egy problémán, vagy meghittebb hangvételben lehet megtartani egy-egy személyesebb beszélgetést. A munkahelyeken fontos, hogy figyeljünk a munkavállalóra, a sportolási lehetőségektől kezdve a jó parkoláson, esetleg bringás megközelítésen és a rugalmas időbeosztáson át egészen a kutyákkal kapcsolatos lehetőségekig megteremtsük a számára ideálisnak vélt környezetet” – részletezi Dávid.

Véleménye szerint egyre inkább a lazább, kötetlenebb stílus fog megvalósulni a munkahelyeken.

„Kreatívnak kell lenni, hogy a munkakörnyezet ne csak megfelelő, hanem azon túl, szerethető is legyen. Egy olyan hely, ahova szívesen jár be az ember, mert megvan mindene és otthonosan érzi magát a munkaállomásánál, a tárgyalókban és közös helyiségekben vagy a rekreációs terekben. Különösen fontos ez a hozzánk hasonló tech-cégek esetében, ahol a leendő mérnök kollégák már nem elsősorban a juttatási csomagok alapján döntik el, melyik munkaadót választják; inkább a cég küldetése, az image, a munkakörnyezet, a home-office lehetőség vagy épp a kutyabarát-jelleg lehetnek döntő faktorok.”

A cukiságon túl azért szóba kerülnek ilyenkor a pro és kontra érvek is, mint az esetleges - kutyák által okozott – károk a bútorokban, dokumentumokban és természetesen a legkritikusabb tényező az allergia az állatszőrre, de ezek igen ritkán fordulnak elő. A kutyák jelenlétével leginkább a munkahelyi élmény és a harmonikus környezeti hatások erősödnek, ami túlmutat a munkahely klasszikus értelmezésén. Endre szerint azok a munkavállalók, akiknek van kutyájuk, sokszor csak azért – és nem szívesen - hagyják otthon a kedvencüket, mert nincs lehetőségük bevinni magukkal.

Igaz ez különösen a fiatalabb ebekre. Ha a dolgozónak van lehetősége kutyával járni akkor jön létre a win-win helyzet: a munkavállaló egyrészről nem aggódik amiatt, hogy a kedvence egyedül van a lakásban, plusz jobban koncentrál, jobb kedve lesz és eleve szíveseben jár be egy ilyen irodába – ezzel együtt persze a kutya is sokkal nyugodtabb, ha egész nap a gazdája közelében lehet. Ezt már csak fokozni tudja egy rövid, önfeledt játék a kutyával, de már önmagában is nagyon vicces tud lenni és hihetetlen nyugalmat áraszt, ha odabújik hozzánk vagy szimplán elalszik a lábunknál. Annak érdekében pedig, hogy a munkahelyen a kutya is komfortosan érezze magát, fontos a nyugodt fekhely és etető- itató tál megléte a közelben - meséli Endre.

A jövő munkahelyeinek fizikai kialakítását tekintve egyre inkább a természetközeliséget fogalmazzuk meg vízióként, amiben kutyáink legalább olyan evidensen megjelennek, mint akár az egyedi oázisok, ahol a nagyvárosi és klasszikus irodai sztenderdeket kizárva, zsúfolásig töltött növények lepik el a munkahelyet, akár dzsungelérzést keltve vagy olyan erős kertkapcsolatot kívánunk mindenhova, ami a relaxáláson túl, megbeszéléseknek ad teret anélkül, hogy az irodai eszközökben hiányt szenvednénk.

Álom csupán vagy valós trend lesz belőle? Kíváncsian várjuk!

Fotón: Fecó kutya

Kapcsolat
Email: info@irodakutya.com
Közösségi média