CTYPE html> Irodakutya
Loading...

Blog

Hogyan vonatkoznak a munka- és tűzvédelmi szabályok a kutyákra munkahelyen? 2. rész

Nemzetközi esettanulmányokból okulva szeretünk felkészülni a legkülönösebb esetekre. Ilyenek között szerepel az irodaházban elkóborolt kutya története vagy a tűzriadó során megijedt állat mentése. Szerencsére ritkán hallani hasonló történésekről Magyarországon – ami talán még a kutyabarát irodák népszerűségének alacsony száma miatt lehetséges - mégis az elmúlt években is olvashattunk olyan híreket, ahol komplett irodák, irodaépüet kapott lángra. Ezek jellemzően zárlatos eszközök vagy emberi mulasztások eredményei és sok esetben a megfelelő tűzvédelmi előírások hiányosságáról tanuskodnak. Emellett sok más esemény is okozhat fejtörést; mi ezekre kerestük a megoldást továbbra is Korbuly Mártonnal a Job 97 Kft. Munka- és tűzvédelmi Szakértővel, most is 6 pontban:

  • Kutya-kutya mindig barát? Sok kutyát ismerünk, akik embertársainkkal barátságosak, de ha másik kutyát látnak, akkor rendkívül érdeklődővé, játékossá, vagy adott esetben agresszívvá válnak, amivel zavarhatjuk a többi munkatársunkat és komoly vészhelyzet is kialakulhat. Érdemes lehet ezért limitálni az egy napon belül a munkahelyre behozott állatok számát – fontos, hogy ez előre tervezhető legyen, akár egy dedikált bizottság létrehozásával vagy egy közös naptárban történő feljelentkezéssel. Erre ma már kimondottan hasznos naptárak és share point felületek állnak rendelkezésre online módon is.
  • Vészhelyzetek és azonosítás. Fontos, hogy az előre nem látható pánikhelyzetekre is fel legyünk készülve. Nem tudhatjuk, hogy a négylábú barátunk hogyan reagál abban az esetben, amikor a rendkívül hangos tűzvédelmi szirénák beindulnak egy iroda épületben és a körülötte lévő emberek egyszerre állnak fel a helyükről, hogy a vészkijárat felé vegyék az irányt és adott esetben ők maguk is pánikba esve kiabálnak. Az ilyen és ehhez hasonló szituációkban előfordulhat, hogy elszaladnak vagy elvesznek (ennek remek példája a szilveszteri tűzijáték és a petárdázás). Ezért fontos, hogy póráz legyen rajtuk a nyitott terekben, valamint névvel és telefonszámmal ellátott biléta, amiből kideríthető a gazdi kiléte, továbbá itt játszik még különösen nagy szerepet a kötelező chip megléte is.
  • Biztonsági zóna. Otthoni környezetben a gazdik jellemzően tudják, hogy a kutyusuk, hol érzi magát biztonságban, azonban egy számára új irodai környezetben meglepetések érhetik. Az előzőekben említett pánikhelyzetben elszaladhat a kutyánk és adott esetben olyan helyre rejtőzik el, ahol nem is gondolnánk, ezért érdemes ilyen szituációkban különös figyelmet fordítani négylábú „kollégáinkra”.
  • Póráz. A fenti vészhelyzeti szituációkban különösen fontossá válik, hogy a kutyák póráza, vagy hordozója minden esetben kéznél legyen. Az irodaház üzemeltetője, ha meg is engedi, hogy kutyát vigyünk be az épületbe, jó eséllyel akkor is elvárja majd, hogy a közös területeken minimálisan pórázon sétáltassuk négy lábú barátunkat – nem lepődhetünk meg szájkosár előírásán sem. Sajnos még a legjobban nevelt kutya esetében sem lehetünk 100%-ig biztosak benne, hogy egy pánik helyzetben nem válik-e veszélyessé a környezetére nézve, ha fenyegetve érzi magát.
  • Második barát. Mivel egy munkahelyen előfordulhat, hogy nem tudunk folyamatosan a kutyánkra figyelni (mosdóba ki kell menni, ebédelünk, olyan megbeszélésünk van, amire nem vihetjük magunkkal), ezért előnyös, ha a kutyát összeismertetjük legalább egy olyan kollégánkkal, akivel jó viszonyt ápolunk és a kutyánk is elfogadja, hogy ilyen esetekben ő tudjon vigyázni rá. Erre érdemes általánosan felkészülni, hiszen velünk is történhet baleset a mindennapokban és olyankor jó, ha van egy helyettesítőnk aki addig a kutyával tud foglalkozni.
  • Allergia. Statisztikák szerint a felnőtt lakosság 1/3-a szenved valamilyen állatallergiában, ezért jó eséllyel lesznek olyan kollégák a környezetünkben, akik egészségügyi okból nem lehetnek az állatok közelében sem, kontakt allergia esetén pedig hozzá sem érhetnek. Fontos szempont tehát, hogy azon a területen ahová a kutyát tervezzük behozni, f elmérést végezzünk a közvetlen környezetben lévő kollégák körében. Érintettség esetén a tény, hogy valaki allergiás pl. a kutyaszőrre, nem hagyható figyelmen kívül.

A valós balesetekkel kapcsolatban Márton szerint itthon nincsenek azért rémtörténetek, de talán csak az az oka, hogy nagyobb irodákban még mindig új keletű a téma.

“Kisebb irodákban eleve nincs tűzjelző rendszer (ha régebbi épületben létesült), vagy ha történt is ilyen jellegű esemény, azt velünk nem osztották meg, bár inkább szeretném azt hinni, hogy nem történt ilyen, mert nem okozott problémát egyik kutyusnak sem és a gazdija segített neki.”

Figyeljetek egymásra, főként kutyáitokra a munkahelyen, - hiszen csak rátok számíthatnak – és hogy így támogassuk jó példákkal a jövőbeli, egyre több kutyabarát munkahely kialakítását!

Kapcsolat
Email: info@irodakutya.com
Közösségi média