Loading...

Blog

Ide kutya nem jöhet!/?

Hányszor halljuk ezt a mondatot kutyával való közlekedésünk során nem csupán egy étteremben, de munkahelyen is, amikor a potenciális kutyás iroda lehetőségéről érdeklődünk? A kutyatartással kapcsolatban bizonyára nem meglepő, ha azt állítjuk: sok sztereotípia él még az emberek és a munkáltatók fejében a témában. Leginkább bizonyos fajtákra korlátozódó vagy adott viselkedésre vonatkozó negatív ítéletektől hemzsegnek a fórumok és a rossz beidegződések, melyek megnehezítik sokszor egy igen átlátható rendszer kiépítését annak érdekében, hogy a munkahely mind a menedzsment, mind az ott dolgozók számára együttműködő közeget teremtsen.

Természetesen megvannak azok a szabályozások, ami alapján bizonyos terekben nincs helye állatnak: ilyen akár egy DNS laboratórium, a termeléssel foglalkozó gyári környezet vagy speciális egészségügyi intézmények. De mit gondoltok például egy restaurátor műhelyéről vagy kutatóközpontról? Ezekben az esetekben inkább mi magunk vélünk kockázatot felfedezni, semmint az érvényben lévő szabályozások gátolnák kutya jelenlétét.

Speciális munkahelyek esetén – amennyiben a törvény másként nem rendelkezik – a következőket javasoljuk mindenképpen betartani:

  • Konkretizáljuk azt a területet, ahol a kutya jelenléte sem eszmei, sem anyagi kárt nem okozhat,
  • Előbbi alapján, alakítsuk ki a cég működéséhez illeszkedő belső szabály- és felelősségrendszert,
  • Bizonyosodjunk meg róla, hogy az ott dolgozóknak nincs ellenvetése az irodakutya program ellen,
  • Kommunikáljuk megfelelő időben és módon, hogy mindenki számára elérhető legyen az információ és a házirend részletei.
Éppen a különleges tevékenység kapcsán kérdeztük Tengely Szilviát, a Bay Zoltán Kutatóközpont marketing koordinátorát, hogy cégüknél mindez milyen módon tudott megvalósulni, hiszen maga a vállalat kutatás-fejlesztéssel foglalkozik, ahol - munkakörtől függően – a munkatevékenység irodákban és részben laborokban vagy lézerközpontban zajlik. Szilvi leszögezi, hogy kizárólag az irodákra vonatkozik az állatbarát program, hiszen a különböző laborokban egyrészt emberre-kutyára egyaránt veszélyes tevékenységet végezhetnek, másrészt steril munkavégzési környezetet követelnek meg.

Irodájukban több, mint 3 éve jelent meg - elsőként éppen Szilvi kutyája -, annak érdekében, hogy a napi 8 óra munka és az oda-vissza utazásra fordított időt ne a kutya érezze hátrányként, - így dolgozói ötletként, bevezetésként csupán kisebb létszámú napokon jelent meg Aisa, az agár a munkahelyen. A jólneveltség alapvető elvárás volt és ezt a mai napig a hozzá csatlakozó többi kutya viselkedése is tükrözi.

“A kutyás dolgozóinknak is érdeke, hogy továbbra is behozhassuk őket magunkkal, így mindenki ügyel arra, hogy fegyelmezetten tartsuk bent az irodákban a kutyusainkat. Amíg nem ugatnak, nem zavarnak másokat a munkában, addig nincs ilyen gond. Nagy segítségünkre szolgál, hogy az udvaron viszonylag nagy zöld területen tudjuk akár napközben is kicsit kimozgatni, dolgát végeztetni kisbarátainkat. Amit minden munkahely megkövetel, az elvárás nálunk is hasonló, ha el van végezve a feladatunk határidőre, akkor igazából teljesen mindegy, hogy a kollégák dohányzásra vagy egy gyors sétára használják ki a szünetüket.“ – említi a midennapokról.

Szabályaik között szerepelnek mindazok, amiket egy kultúrált kutyafuttatóban is elvárnak egymástól a gazdák, de itt - munkahelyről lévén szó, kihangsúlyozza, hogy - fontos a kutyák napi közlekedésének szabályait előre tisztázni, hogy ne járkáljanak egyedül minden helyiségben – akár felügyelet nélkül – a kedvenceik, emellett pedig a laborokba természetese nem mehetnek be.

Mivel eddig nem vetődött fel olyan kérdés, amit csapaton belül ne tudtak volna megoldani, így a program sikeresnek bizonyul. Később derült ki, hogy egy kolléganő éppen emiatt csatlakozott a céghez, hiszen nagyon szimpatikusnak tartotta a kutyák jelenlétét ügyfélként történt látogatásakor. Egyúttal a cég hozzáállása növeli a kutyavállalási kedvet is a többiek körében, hiszen a dolgozók elképzelhetőnek tartják a gazda-kutya együtt töltött minőségi idő növelését az együttes munkahelyre való járás lehetőségével.

A kutatóközpont kutyabarát működése nem kívánt speciális és évekig tartó előkészítő munkát, csupán jól összehangolt együttműködést, a lehetséges szabályozások ismeretét és nyílt kommunikációt dolgozó és vezető között. A gyakorlati tapasztalat alapján tudjuk, hogy sok esetben leginkább a munkaerőhiány okozhatja a cégen belüli lassabb ügyintézést – ebben viszont az Irodakutya program tud támogatást nyújtani.

Ide kutya bejöhet!

Fotón: Manó és Aisha kutyusok

Kapcsolat
Email: info@irodakutya.com
Közösségi média