Loading...

Blog

Kutya a munkahelyen

Néhány éve még ritkaságszámba ment, főként irodai miliőben, hogy kutyával járjon valaki dolgozni, mostanra viszont egyre szaporodnak a kutyabarát munkahelyek Magyarországon. Oka vagy eredménye a munkaerőpiaci változásnak, hogy kérdéssé válik dolgozói oldalról egy állásinterjú alkalmával, hogy ezzel a lehetőséggel lehet-e tervezni felvétel esetén?

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet szerencsére pozitívan kedvez az ilyen törekvéseknek és a munkaadók egyre több jóléti szolgáltatással bővítik az irodai életet.

Meghaladtuk már azt a szemléletet, hogy a munkavállalók anyagi juttatások alapján döntenek egy állás betöltéséről; a szakmailag megfelelő alkalmazottak az ergonómikus eszközök vagy játékszobák után már a rugalmas- vagy részmunkaidőt, az otthoni munkavégzés lehetőségét és a kutyabarát irodát értékelik kiemelkedő szolgáltatásokként, így ezek a munkaerő megtartásának és a toborzásnak fontos elemévé váltak. Ezzel párhuzamosan az irodaházak befektetői a nemzetközi trendeknek megfelelően, a piaci igényekhez alakítják kínálatukat. A startupok növekedésével együtt a kreatív megoldások és szükségletek nyertesei egyértelműen a kutyatulajdonosok, akikkel már az irodaház kialakításakor terveznek!

Míg egy kisebb cégnél minimális, addig egy multinacionális vállalatnál komoly előkészület szükséges annak érdekében, hogy valóban állatbaráttá válhasson. A legfontosabb szempontok:

  • A vezetők részéről egyhangú támogatottságra van szükség, mivel az épület tulajdonosának hozzájárulása elengedhetetlen része az engedélyezésnek.
  • Fel kell térképezni, hogy milyen balesetvédelmi és egészségügyi előírásoknak kell eleget tenni és kutyával minden vészhelyzet megoldható-e: példának okáért tűz esetén vagy evakuáláskor a menekülési útvonalak bejárhatósága.
  • Erre vonatkozó szabályzat elkészítése javasolt, hogy az esetleges félreértéseket elkerülje a cég. Legyen mindenki számára egyértelmű, hogy milyen állatot, hogyan és hová hozhatnak be.
  • Biztosítani kell a kutyatartó és az állatot nem kedvelők igényeit, de a kutya háborítatlan pihenőhelyét is az irodahelyiségben!
  • Tisztázni kell már előre a dolgozók jogait és felelősségét, különösképpen a speciális esetekre vonatkozóan.
  • Kivétel nélküli együttműködésre van szükség a munkavállalókkal az előzetes igényfelméréstől kezdve a kivitelezés megvalósításáig, annak érdekében, hogy mindenki számára ideális végeredmény szülessen. Ehhez a kutyatartók bevonása és aktív részvétele ajánlott.

Bár a legnagyobb jószándék ellenére is akad, ahol valóban nem vállalható az állatbarát iroda működtetése, a téma iránt érzékenységet mutató vállalatok ilyen esetben örömmel vesznek részt a számukra szervezett rendezvényeken önkéntes munkával, vagy egyéni kampányok keretein belül cégre szabott programokkal tudják támogatni a kutyamenhelyeket.

Kapcsolat
Email: info@irodakutya.com
Közösségi média