Loading...

Blog

Előnyök és kihívások kutyás iroda létrehozásakor

Munkakutyák vagy segítőkutyák de főként kiskedvencek jelenléte egyre gyakoribb munkahelyi légkörben. Bár rengeteg előnnyel járhat a dolgozó és munkáltató számára egyaránt, mégis magában rejt bizonyos fokú kockázatokat, potenciális baleseteket is a munkakörnyezetben. Éppen emiatt a döntés, hogy beengedjük-e a kutyákat, a munkáltató részéről többféle szempontból történő vizsgálatot igényel, legyen az egészségügyi, általános jólléti, jogi, kultúrális vagy biztonsági, de legalább ekkora körültekintéssel kell kezelni az állatok igényeit is.

A dolgozónak nincs érvényesítési joga arra, hogy kedvencét magával vigye a munkahelyére egészen addig, míg a munkáltatója ezt nem engedélyezi. A munkáltató a kedvtelésből tartott kutyák jelenlétét nem csupán engedélyezheti de ezt követően szabályozhatja is mint például, hogy milyen esetekben és mely területre léphetnek be, valamint hogy milyen rendszerességgel tehetik mindezt.

A vállalat vezetésének döntése esetén, saját magának kell a kockázatot felmérni, hogy a kiskedvencek jelenléte milyen egészségügyi, mentális, morális és közösségi problémát avagy kockázatot jelent az általa biztosított munkakörnyezetben, hiszen a kutya puszta jelenléte több résztvevőt érint azontúl, hogy a munkavállalót bevontuk a programba. A teljes üzleti támogató közeg részesévé válik a kutyás iroda működéséhez, a karbantartástól kezdve a takarító cégen át, a többi munkavállalóval együtt és a vendégtérbe érkező partnerek továbbá közösségi iroda esetén más cégek munkavállalói is.

Az általuk jelzett tapasztalatok lehetnek pozitívak, mint például az empirikusan megnövekedő támogatási hajlandóság a dolgozók részéről egymás között, a teljesítménynövekedés, könnyedebb szociális interakció a dolgozók között, csakúgy mint a csökkenő stressz.

Szociális interakció

Több tanulmány bizonyítja, hogy a kutyák jelenlétében mind az ismeretlenek, mind pedig az egymás számára ismerősök között is megnövekedett a szóbeli vagy non-verbális interakciók száma.

Ezen a téren a legkevésbé kívánatos dolog éppen az, hogy a dolgozók rendszerint már túl sokat zavarják egymást. Tipikusan azok a kollégák, akik nincsenek tisztában a kutyával való viselkedéssel; a nem kívánatos megnyilvánulásokkal éppen a kutyatulajdonost zavarják meg állandó jelleggel és veszik el figyelmét a munkától.

Egészségügyi, biztonsági és jólléti kérdések

Munkahelyi kutyák jelenléte legalább annyi előnyt jelent, mint amennyi hátrányt és kockázatot is az adott cégnél. A baleseti tényezők leginkább közvetlen egészségügyi problémákat rejtenek magukban, mint a nem megfelelően szocializált kutya közösségbe való kerülése. Ezeken kívül jobbára a balesetmegelőzés kap fontos szerepet és a csúszos felületek, mozgó vagy leeső tárgyak, esetlegesen a kutyaharapások lehetősége szerepel a kockázatos besorolásban.

A tipikus balesetek között a pórázon lévő kutya helyzetváltoztatásából adódó egyéb tárgyak eldöntése, a kollégák pórázt átlépő vagy aköré tekeredett instabil állapotból való mozgása, de a kutyajátékokban való botlások okozta sérülések is szerepelnek.

Allergia

A magyarországi lakosságot érintő, állati eredetű szőrallergiára vonatkozó statisztika ugyan nem lelhető fel, mégis a legelterjedtebb tévhit, hogy a kutyaszőr okoz allergias reakciót. Kedvesen tudják, hogy az állat nyálában, faggyújában, vizeletében található fehérjék, sőt a leváló hámsejtek darabjai is allergies tüneteket okozhatnak. Ezek a levegőbe, annak ülepedő porába, szőnyegekbe vagy a bútorok kárpitjába kerülve váltanak ki heves reakciókat. Tipikus tünetek a köhögés, tüsszögés, szemviszkedés és fontos hogy nem összekeverendő a pollenallergiával. Súlyosabb esetben az állattal való érintkezés hatására bőrreakció is jelentkezhet. Mindez nem függ az állat méretétől, de befolyásolhatja az állat fajtája és természetesen annak tisztántartása. Irodai közegben javasolt Hepa szűrő berendezést tartalmazó készüléket használni.

Kutyaharapás

Az egyik legkritikusabb kockázati tényező amikor kutya van a munkatérben, - és lássuk be emiatt hezitál sok vezető, jogosan - hogy fennáll a veszélye a harapásnak, akár munkavállalót akár partnert érintve. A statisztikák alapján, a magyarországi kutyaharapásos eseteket figyelembe véve 2005-2008 között, a négy év alatt összesen 63105 kórházi ellátást igénylő kutyaharapást tartott nyilván az OEP, melyből csupán 2894 személyt Kellett több napra kórházban tartani.*

Biztató tény, hogy a megfigyelt 4 év alatt a kutyaharapásos esetek csökkenésre szembetűnő (majdnem 20%), ami köszönhető a megfelelő állattartási szabályozásnak, valamint a kutyatartás és – nevelés széles körű elterjedésének. A fenti esetek elkerülése végett a leginkább tanácsolt, hogy a dolgozók egyéni felelősségvállalása tisztázott legyen már az Irodakutya program elején és elvárható olyan beléptetési protokoll, ahol független dolgozói bizottság találkozik a kutyával mielőtt mindennapjait az irodában töltené. Emellett kikötheti a munkáltató egy alap engedelmességi vizsga meglétét is, mely bizonyos mértékben biztosíthatja a kutya szociális képességeit vagy ettől függetlenül akár baleset és felelősségbiztosításhoz kötheti a kutyával való munkábajárást.

Félelmek és fóbiák

Annak érdekében, hogy a kutyákkal kapcsolatos félelmeket elkerüljük, tiszteletben kell tartani minden dolgozó érdekét. A munkáltatónak figyelembe kell vennie főként egy multinacionális cég esetén, hogy munkavállalói attitűdje eltérő lehet a magyarországi szokásoktól. Míg bizonyos országokban ételként tekintenek a kutyára – Dél-Korea vagy Vietnám -, addig az USA-ban és Európában tabunak számít mindez. Magyarországon sokan kizárólag a lakáson kívül tartják elképzelhetőnek a kutyatartást, általában munkavégzésre használnva (vadászat, házőrzés, terelés) míg jellemzően a nagyvárosokban a lakásban, családtagként kezelve élnek, de még ettől is eltérő lehet a kutyákhoz való hozzáállás, ahogy például az iszlám körökben, ahol a kutyák kedvtelésből tartása teljesen idegen szokásnak minősül.

*(Magyarországi kutyaharapásos esetek elemzése : Rákos-Zichy p. – Szajkó A. – Dr. Bényi M. – Kutyaharapások Magyarországon a 2005-2008. években tanulmány alapján http://users.atw.hu/balesetmegeloz/download/kutyaharapasok.pdf)

Kapcsolat
Email: info@irodakutya.com
Közösségi média