Loading...

Blog

Pawer - a kutyák ereje munkahelyi környezetben

Az idei év kutyás rendezvényei között egy merőben eltérő, szakmaiságában leginkább munkáltatói piacot megcélzó de nyilvános esemény, PAWER elnevezéssel, elsőként jelenik meg 2020. március 26-án.

A szervező Klicker Consulting képviseletében, Horváth – Tóth Boglárka, Vezető trénerrel beszélgettünk munkájukról, eddigi tapasztalataikról a vállalati kultúrában, kutyával végzett munkájuk eredményeiről és a konferencia létrejöttéről.

Irodakutya: Miért gondoltátok a kezdetekkor, hogy a kutyával való tréning megfelelő lehet céges környezetben?

Horváth-Tóth Boglárka: Saját tapasztalatok, megélések adták alapját módszertanunknak. Én, személy szerint születésem óta ápolok szoros kapcsolatot a kutyákkal, és az önismeretem mélyítésében, az önreflexióim nagyrészében az ő visszajelzéseik hatása áll a legstabilabban. Gyermekként még csak egyszerűen nyugalmat és harmóniát éreztem köztük, aztán amikor tudatosabban kezdtem foglalkozni velük a sportkutyázáson keresztül, akkor indult el bennem, hogy tudományosabban fejtegessem működésüket. Az a fajta jelenlét, ahogy ők vannak a világban, véleményem szerint csak például szolgálhat az emberi viselkedésnek.

Persze nem vonható teljes mértékben párhuzam ember és kutya között, de számos helyzetben fedezhetünk fel analógiákat, ugyanis mi emberek is ebből az állapotból indultunk, játszmamentesen és őszintén, majd felgyorsult világunk megteremtette a játszmákat, érdekeket, túlzott érzelmeket, hatalmat és vélt vagy valós hierarchiát.

Sajnos szervezetünk azonban nem minden esetben van felkészülve ezekre a magunk által generált helyzetekre, így kudarcokkal, érzelmeink elfojtásával és számos kihívással szembesülünk nap, mint nap – az üzleti világban kifejezetten. A kutyák képesek tisztán visszajelezni, hogy mikor találunk vissza zsigeri önmagunhoz, mikor milyen hatással vagyunk a környezetünkre, munkatársainkra, saját magunkra. Ego nélküli létük nem minősít, nem címkéz, csupán a biztonságot és a harmóniát keresi. Véleményem szerint az ember is így működhet a leghatékonyabban.

I: Van-e jelentősége hogy milyen fajtájú kutyával (és konkrétan melyik kutyusotokkal) dolgoztok?

HTB: Fontos, hogy a kutyák is különböző személyiségek, különböző út vezet a lelkükhöz, ahogy nekünk embereknek is. Éppen ezért a legkülönbözőbb fajtájú, korú, személyiségű kutyákkal dolgozunk. Feltételünk csupán, hogy megbízható és általunk nevelt kutyusok segítsenek bennünket, akiknek értjük és olvassuk reakcióit, így a lehető legjobban tudjuk tolmácsolni visszajelzéseiket a résztvevőknek. Vannak köztük juhászkutyák, vadászkutyák, de van út széléről befogadott, keverék kollégánk is.

I: Milyen tapasztalatotok van a kutyák jelenlétével kapcsolatban a tréning idején? Miben lesz más a résztvevők viselkedése, reakciója a kutya bevonásával?

Kezdetben a bevonódást segítik igazán. Tapasztalatunk, hogy a kutyával asszisztált programokon sokkal lelkesebbek és figyelmesebbek a résztvevők. Persze nagyon fontos, hogy a kutyák egy-egy modulban vesznek részt, ezekre épül a tematika, de nincsenek folyamatosan jelen minden feladatban. Tapasztalatuk, hogy nagyon erős vizuális élményt és önreflexiót adnak a gyakorlati élmények során. Mivel ők a jelenben, játszmamentesen élnek, így a velük való együttműködésben az embereket is ebben a tiszta és őszinte állapotban találjuk pár perc alatt.

I: Milyen fejlődést láttok a fejlesztés területén a kutyák bevonásával az elmúlt 10 évben itthon és mik a nemzetközi tapasztalatok?

HTB: Örömmel mondhatom, hogy nyitottságot és érdelődést tapasztalunk azoknál a cégeknél, ahol tudatos fejlesztés folyik. A mi ügyfeleink leginkább multinacionális vállalatok, de esetenként a KKV szektorban is megfordulunk.

Azt látjuk, hogy a cégek nyitottak az innovációra, vágynak az újdonságokra, izgalmakra és nem utolsó sorban arra, hogy egy-egy fejlesztési folyamat végeztével beépüljenek és megmaradjanak a tanultak.

Több multinál van lehetőségünk a külföldön dolgozó kollégákhoz ellátogatni és más országokban is fejleszteni kutyáinkkal. Jelenleg nem nagyon tudok hasonló módszertannal dolgozó külföldi cégekről, de bízom benne, hogy létezik, és mások is felismerik a kutyák nagyszerűségét az üzleti fejlesztésben.

I: Újdonságként idén, március 26-án szervezitek a PAWER Konferenciát, ami szakmai közösség számára készül. Honnan jött az ötlet? Miről fog szólni és mi a céltok vele?

Szeretnénk egy olyan tartalmat átadni a szakmának és a fejlesztésben kompetens érdeklődőknek, amely több aspektust is megmutat és sok-sok gondolatot felébreszt. Mindenkori célunk, hogy egyre több emberben felkeltsük a fejlődés igényét és megmutassuk, hogy ennek számos formája létezik. A konferencia kiindulópontja az emberi lelki szükségletek feltérképezése az üzleti világban, s ehhez kapcsolódik az a kérdéskör, hogy a kutyák hogyan tudnak ebben segíteni, milyen pluszt tudnak az eddig ismert módszerekhez hozzátenni. Számos nagyszerű szakember osztja majd meg gondolatait. Büszke vagyok arra, hogy ilyen neves és hiteles előadók fogadták el felkérésünket és bizalmat szavaztak kezdeményezésünknek. Alig várom..:)

További információ a rendezvényről: www.pawer.hu

A képen balról jobbra: Trevis, Eywa, Duncan, Bree, Alma és Cliff a Klicker Consulting munkatársai. Fotó: Klicker Consulting

Kapcsolat
Email: info@irodakutya.com
Közösségi média